Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Du har sikkert hørt udtrykket “Spis regnbuen.” Det refererer til tanken om at fylde din tallerken med frugt og veggies af masser af forskellige farver til at høste de ernæringsmæssige fordele ved en afbalanceret kost. Hvad du måske ikke klar over er, at alle disse farver rent faktisk kan komme fra forskellige grøntsager, end du måske forventer. Leder du efter orange? Prøv en blomkål. Lilla? Hvad med gulerødder?

Din første reaktion på at se orange blomkål eller lilla gulerødder kan være at tænke, “De har brug for at stoppe rode rundt med naturen allerede!” Men sandheden er, de fleste af disse unikt farvede veggies er faktisk arvestykke sorter, der har eksisteret i århundreder eller længere. Mange af de grøntsager, vi spiser, har en række forskellige farver i naturen, men med tiden har vi selektivt opdrættet dem for visse egenskaber. Så selv om lilla gulerødder var almindelige i Asien for tusind år siden, er orange den eneste farve, vi har tendens til at tænke på i dag. Opsøge disse ældre sorter kan give udtrykket “spise regnbuen” en helt ny betydning.

Lilla gulerødder
Tro det eller ej, tidlige gulerødder var mere tilbøjelige til at være lilla end orange! De var også almindeligt røde og gule. Gennem århundreder, som gulerødder blev selektivt opdrættet til at være sødere og mere mørt, de orange sorter kom i forgrunden. Lilla (og rød, gul og hvid) gulerødder er stadig tilgængelige selv, og selvom de ikke er så god spist frisk, de er lækre, når kogt.

Blå kartofler
Der er tæt på 4.000 sorter af kartofler, som alle kan spores tilbage til en enkelt oprindelse i det sydlige Peru. Over tid, de er blevet opdrættet og udviklet til en række forskellige egenskaber. Blå og lilla kartofler er ikke almindelige i USA, men de er sjove at vokse og lækker at spise.

Sorte tomater
Sorte tomater indeholder større mængder af anthocyanin, som faktisk giver dem en længere holdbarhed naturligt, når høstet. Kødet inde er en dyb rød, hvilket gør for et fantastisk show i en salat. Sørg for at give dem masser af sol, mens modning at bringe den mørke farve af huden.

Leave a comment