Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I april sidste år hentede jeg tøj fra min datters soveværelsesgulv, da mit øje fangede et glimt af orange uden for hendes vindue. Dirty sokker i hånden, blev jeg stoppet i mine spor ved synet af en strålende orange-og-sort Bullock’s oriole. Der var han, klamrer sig til min blomst kurv, plukke og spise de røde blomster fra mine geraniums. Åh nej, jeg tænkte, jeg har ikke min oriole feeder ud!

Det var midt i april i New Mexico, og jeg vidste orioles var allerede ankommer. Kunder på min fugl butik havde rapporteret at se dem i en uge eller deromkring, men tøven fik det bedste af mig. Normalt en smule dovenskab gør ikke meget forskel, når fodring fugle, men med orioles, timing er alt!

Efter et par minutter, fløj min oriole off. Bevæger sig hurtigt, fandt jeg min oriole feeder, fyldte den med sukker vand og hang det udenfor. Jeg har aldrig set den orange fyr komme tilbage, selv om.

For de næste par uger, trofast jeg fyldte feeder hver par dage, men det var for sent.

Fakta om Orioles
Orioles er fantastiske fugle, meget forventet af fugleelskere. Selv om hanner er lysere, hunner er smukke løbesedler så godt.

Du kan finde ni orioles i USA, men kun fem er fælles.

Gad vide hvordan man kan tiltrække Orioles til din værftet? Baltimore og frugtplantage orioles er udbredt i øst, og Bullock’s findes i hele Vesten. Scott’s og hætteklædte orioles er almindelige i sydvest, men du kan se de andre fire orioles kun på den ekstreme sydlige kant af Texas eller Florida.

Orioles tilbringer deres vintre i Mexico og Central-og Sydamerika, hvor de kan finde en stabil kilde til insekter, frugt og nektar. Så de vandrer nordpå til reden i det tidlige forår.

Og hvad en rede det er! Mange orioles kigge efter høje løvfældende træer, hvor de omhyggeligt væve sammen plantefiber og undertiden garn eller snor.

Nogle orioles vil tage op til 12 dage til at konstruere deres hængende sac-formede reder på enderne af slanke grene. Denne usikre placering holder æg og babyer relativt sikkert fra klatring rovdyr og andre reden røvere.

Din chance for at se orioles ikke vare længe, fordi de fleste begynder at migrere sydpå i august. Det er en fornøjelse at se disse smukke og til tider undvigende sangfugle. Uanset om du får øje på dem for bare en dag eller er heldige nok til at få dem til at besøge din have det meste af sommeren, er de en af forårets største fugleskatte.

Almindelige Oriole arter
BALTIMORE ORIOLE Denne fantastiske sort-orange fugl findes i hele Midtvesten og østlige USA. Det er meget ens i udseende til sin vestlige fætter, Bullock’s oriole. Faktisk blev begge arter på et tidspunkt betragtet som de samme og blev kaldt den nordlige oriole. Deres intervaller overlapper hinanden i midten af landet. Nogle Baltimore orioles tilbringe deres vintre så langt nord som den ekstreme sydøstlige kyst af USA.

BULLOCK’S ORIOLE Bullock’s orioles er de mest udbredte orioles i Vesten, hvor de foretrækker at reden i høje træer langs vandløb og floder. De er opkaldt til ære for William Bullock og hans søn, der gjorde omfattende ornitologisk arbejde i Mexico i begyndelsen af 1800-tallet. Bullock’s orioles elsker græshopper og vil fest på dem næsten udelukkende, når de er rigelige.

ORCHARD ORIOLE Plantagen oriole er den mindste oriole i Nordamerika og er almindelig i hele Midtvesten og Østen, selvom du ikke kan se det så ofte som Baltimore, fordi det sjældent besøger nektar foderautomater. Plantagen oriole kommer lidt senere end andre orioles i foråret og undertiden hoveder syd så tidligt som i midten af juli.

SCOTT’S ORIOLE Almindeligvis ses i den tørre sydvest, Scott’s er svært at gå glip af. Hannen er citron-gul og sort og let kommer til nektar foderautomater. Selv om mange orioles reden i meget høje træer, Scott’s ofte reder i den relativt korte yucca plante. Det spiser også nektar fra yucca blomster og bruger fibre taget fra døde yucca til reden bygning.

HÆTTEKLÆDTE ORIOLE Den hætteklædte oriole findes også i sydvest og er opkaldt efter den mandlige orange hætte. Denne lille, slanke oriole ofte bygger sin rede i palmer, hvor hun bogstaveligt talt syr saclike reden på en palme blad.

Leave a comment