Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Et glimt af glødende orange blandt de lysegrønne af nye blade og en melodisk fløjte flyder på brisen- når du har set en oriole på en forårsmorgen, vil du forstå, hvorfor disse sangfugle er flerårige favoritter. Den Baltimore oriole, fælles over hele øst i de varmere måneder, er den mest berømte medlem af klanen, men du kan se syv yderligere arter i hele Nordamerika.

“Oriole” er baseret på flere latinske ord, der alle betyder “gyldne”. Navnet blev først anvendt på en europæisk fugl, et medlem af det, der nu kaldes den gamle verden oriole familie. Men amerikanske orioles er helt uafhængige. De er klassificeret i solsort familien, sammen med sådanne fugle som grackles, rødvingede solsorte og meadowlarks. Troperne i Mexico og Mellem- og Sydamerika er hjemsted for mere end 30 arter af orioles, så de otte fundet nord for Grænsen mellem Texas og Mexico er kun toppen af det farverige isbjerg.

I de fleste velkendte oriole arter, hunner bære hovedsagelig nuancer af grønlig gul til orange-gul og er ikke så farvestrålende som hanner. Hunnerne gør det meste af arbejdet med at bygge reder og inkubere æggene, men hannerne gør chip i at hjælpe fodre de unge.

De kvindelige orioles fortjener kredit som bemærkelsesværdige bygherrer. Deres reder er vidundere af aviær arkitektur: hængende poser eller poser af tætvævede plantefibre, fastgjort af deres kanter og suspenderet fra kviste. Mange oriole reder er dybere end de er brede, og på trods af deres karakteristiske udseende, kan de være svære at få øje på, fordi de ofte er omgivet af tunge blade. Backyard birders ofte opdage en oriole reden i deres træer, når bladene er faldet i efteråret. (Læs mere! 8 Overraskende Fakta om Orioles)

Her er hvor og hvordan man kan få øje på hver oriole arter regelmæssigt findes i USA og Canada.

Baghaven Superstars: Baltimore, Bullock’s og Orchard Orioles

Pyntet i orange og sort, mandlige Baltimore og Bullock’s orioles tilføje blændende farve til baggårde i sommer-Baltimores i øst, Bullock’s i Vesten. Hvor de mødes på de vestlige Great Plains, de to undertiden interbreed, skabe hybrider. For et par år blev de kategoriseret i en art kaldet “Northern oriole”, og du kan stadig finde dette navn i nogle ældre bøger. De fleste flyver til troperne for vinteren, men et stigende antal Baltimore orioles er nu opholder sig gennem de kolde måneder i nogle østlige stater, hvor folk holder foderautomater fyldt til at tiltrække dem.

Udbredt i øst og dele af sydvest om sommeren, frugtplantage orioles er mindre end andre orioles, og voksne hanner har en unik farvekombination med dyb kastanje i stedet for orange og gul.

Den sydvestlige duo: Hooded og Scott’s Orioles

Scotts orioles er fundet fra det østlige Californien og det nordlige Utah til Hill Country i det centrale Texas. Åbne skove af enebær eller eg kan være gode levesteder for dem, men de er især tiltrukket af områder med masser af yucca planter, bygge deres reder blandt de lange, dolklike yucca blade. Den rige, boblende sang af den mandlige Scott’s oriole bærer for lange afstande på tværs af tørre bjergskråninger.

Leave a comment