Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kolibrier er nogle af de mest fascinerende og prangende flyvere, du nogensinde vil se. Men de er også nogle af de mest misforståede. Hvis du ønsker at tiltrække dem og holde dem kommer rundt (og gør vi ikke alle?) du måske ikke være sikker på, hvordan man kommer i gang. Efter alt, en masse information er derude, og det er lidt overvældende forsøger at beslutte, hvad de skal tro eller prøve. For at give lidt indsigt i disse små fjersten, troede vi, at vi ville komme ind i deres hoveder lidt og tænke den måde, de gør. Selvfølgelig kan vi ikke rigtig tænke som kolibrier. Men vi har studeret deres adfærd nok i årenes løb til at gøre nogle gode gæt om, hvad de tænker. Her er, hvad vi tror, de kan rådgive.

Plant røde blomster
I Nordamerika, blomsterne bedst tilpasset til kolibri bestøvning er lyse røde blomster med en rørform. Kolibrier instinktivt se efter røde ting og undersøge dem. (Vi har set dem gøre omveje for at tjekke baglygterne på parkerede biler, og selv nogens solbrændt næse!) Der er ingen tvivl om, at plantning røde blomster vil tiltrække kolibrier.

Tilbyd sukker vand
Nogle virksomheder sælger kolibri nektar, men du kan nemt lave din egen. Mål 1 del hvidt sukker til 4 dele vand og bland grundigt. Hvis du koger blandingen for at fjerne urenheder, kan det holde længere, før det begynder at ødelægge. Og bland ikke i nogen honning, rødt farvestof eller andre tilsætningsstoffer, når fodring kolibrier. Simpelt sukker og vand arbejde fint.

Hold foderautomater rene
Sukker vand, der er begyndt at vokse mugne kan være farligt for fugle. Hvis du vil slukke foderautomater, er det vigtigt, at du holder dem rene og udskifter blandingen regelmæssigt – mindst en gang hver tredje eller fjerde dag, oftere i varmt vejr. Hvis blandingen begynder at se uklar ud, skal føderen rengøres, og nektaren udskiftes straks.

Gør det nemt at finde fødere
Kolibrier er altid på udkig efter fødekilder, og de er gode til at finde dem, men du vil have mere held tiltrække kolibrier, hvis du sætter foderautomater på et sted, hvor det er nemt at få øje på. Brug en kolibri feeder med nogle lyse rødt på det, og placere den, hvor det kan ses af fugle, der flyver forbi på afstand.

Giv Kolibrier Nogle Space
Goldfinches og nogle andre sangfugle kan fodre sammen fredeligt, men kolibrier ofte kæmpe omkring foderautomater, jagter hinanden væk. Kolibrier er tilpasset til fodring på blomster, som kun vil producere begrænsede mængder af nektar, så de instinktivt beskytte deres fødekilder, selv når de er på foderautomater med en ubegrænset forsyning. Prøv at sætte op to eller flere foderautomater, der ikke kan ses fra hinanden. Selv den hårdeste lille kolibri kan ikke monopolisere flere foderautomater, hvis han eller hun ikke kan se dem alle på én gang.

Placer foderautomater på samme sted som sidste år
Hvis kolibrier vender tilbage i foråret synes at huske, hvor du havde blomster eller foderautomater i de foregående år, de sandsynligvis gør. Som små skabninger, der er afhængige af specialiserede fødekilder i en stor, stor verden, skal de være gode til at finde vej tilbage til de bedste steder. De har en højt udviklet fornemmelse af, hvad forskerne kalder rumlig hukommelse. Dette er en god grund til at arbejde ekstra hårdt på at tiltrække kolibrier. Når du får dem etableret, vil de være tilbage efter mere.

Fodring Kolibrier forsinker ikke migration
Mens kolibrier nyder at have din baghave som en nektar kilde, er de ikke afhængige af dig 100 procent. Et af de øverste spørgsmål, vi bliver stillet, er: “Hvis jeg har min feeder ud i efteråret, vil det holde kolibrier fra at migrere?” Svaret er nej – fodring kolibrier vil ikke stoppe dem fra at migrere. De overfører, når de er klar, uanset om feedere er tilgængelige eller ej. Det er instinkt!

Leave a comment